Olemme mukana energiansäästötalkoissa – energiansäästövinkkejä työpaikalle
Vallitsevan maailmantilanteen vuoksi energiansäästö on nyt tärkeämpää kuin koskaan aikaisemmin. Suomi on irtautunut Venäjän tuontienergiasta, jonka vuoksi Eurooppaa uhkaava sähköpula on mahdollista myös Suomessa tulevan talven pakkasjaksolla. Suomi ja koko Eurooppa etsivät nyt tehokkaita ja nopeavaikutteisia keinoja energiansäästöön. Vaikka olemmekin tehneet energiatehokkuustyötä kiinteistöissämme jo kaksi vuosikymmentä, olemme selvittäneet lisäkeinoja kiinteistöjemme energiankulutuksen hillitsemiseksi.
Osana energiakriisiin ja sähköpulaan varautumista Suomessa käynnistyi lokakuun alussa Motivan Astetta alemmas -kampanja, jossa LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on myös mukana. Kampanjan tavoitteena on kannustaa suomalaisia tekemään nopeavaikutteisia ja konkreettisia energiansäästötoimia. Yli kolmannes Suomen energiankäytöstä tulee kiinteistöistä ja niiden käyttäjistä, jonka vuoksi kiinteistöala vaikuttaa merkittävästi koko maan energiankulutukseen ja energiansäästöön.
Olemme vähentäneet valaistusta kaikkien kiinteistöjemme yleisissä tiloissa ja parkkihalleissa, käyttäjien turvallisuutta vaarantamatta ja käyttömukavuutta unohtamatta. Sammutamme myös valoja tilojen ollessa tyhjänä. Suurin haaste tällä hetkellä on kuitenkin energiankulutus vuorokauden huippukulutustuntien aikana, eli arkisin klo 8–10 ja 16–18. Näinä aikoina energiankulutus on korkeampaa kuin sähkön tuotanto, mikä lisää sähkökatkosten riskiä. Arvioimme toimitilakiinteistöjen mahdollisuuksista leikata taloteknistä sähkönkulutusta näiden kulutushuippujen aikana.
Haluamme kannustaa vuokralaisasiakkaitammekin vähentämään energiankulutustaan pienillä arjen muutoksilla. Millaisilla teoilla energiankulutusta voi siis toimistolla vähentää?
Sammuta turhat sähkölaitteet
Työpaikalla kuluu energiaa silloinkin, kun rakennus on tyhjä. Suurimpia sähkönkuluttajia ovat valaistus ja toimistolaitteet, jonka vuoksi valot olisi hyvä muistaa sammuttaa aina toimistolta lähtiessä. Kaikki sähkölaitteet ja niiden lataaminen kuluttaa myös energiaa, joten latureiden irrottaminen on suositeltavaa, kun laitteiden akku on täynnä. Erilaiset toimistolaitteet kuluttavat energiaa valmiustilassakin, joten olisi energiatehokkaampaa sammuttaa laitteet kokonaan, kun niitä ei käytetä. Näihin laitteisiin kuuluvat muun muassa tietokoneet, tulostimet ja kopiokoneet. Pöytäkoneet kuluttavat myös huomattavasti enemmän energiaa kuin kannettavat tietokoneet.
Säästä energiaa keittiössä ja ruokatauolla
Toimiston keittiössä on mahdollista säästää energiaa monin tavoin. Pakastin olisi hyvä muistaa sulattaa säännöllisesti ja pitää se jäättömänä. Mikäli työntekijöillä on tapana tehdä toimistolla ruokaa, ruoanlaitossa kannattaa hyödyntää lieden ja uunin esi- ja jälkilämpöä, sillä ruoka jatkaa kypsymistä vielä laitteiden sammuttamisen jälkeen. Mikroaaltouuni käyttää huomattavasti vähemmän sähköä kuin uuni tai liesi, joten olisi hyvä suosia nopeasti kypsennettäviä ruokia. Astianpesukone olisi hyvä myös käynnistää vasta, kun kone on oikeasti täynnä ja ajoittaa astianpesu kulutushuippujen ulkopuolelle.
Älä pidä valoja turhaan päällä
Sen lisäksi, että valot sammutetaan toimistolta lähtiessä, voi valoja sammuttaa myös työpäivän aikana tyhjistä huoneista. Jos valaistuksessa on säätömahdollisuus, voi valaistusta myös säätää pienemmälle, etenkin päivänvalon aikaan. Valoihin olisi suositeltavaa vaihtaa energiatehokkaammat led-lamput, jos lamppujen vaihtaminen on toimistolla mahdollista.
Säädä lämpötila kuntoon
Toimiston tavoitelämpötila on talvella +21,5 °C. Jokainen ylimääräinen aste lisää energiankulutusta viisi prosenttia. Lämpötilan lisäksi myös ilmanvaihtoa olisi syytä tarkkailla ja varmistaa koneellisen ilmanvaihdon toimivuus. Tuulettaminen ikkunoiden kautta ei ole toimistolla suositeltavaa etenkään talvella, sillä lämpö karkaa ikkunoista ja lämmitykseen kuluu tuulettamisen jälkeen ylimääräistä energiaa.
Veden säästäminen säästää myös energiaa
Energiansäästössä myös lämpimän veden kulutuksen vähentäminen on tärkeää, jonka vuoksi veden turhaan valuttamista tulisi välttää. Käsienpesu ja astianpesu onnistuu astetta viileämmässäkin vedessä. Jos huomaat jonkin vesikalusteen vuotavan, siitä tulisi ilmoittaa huoltoon välittömästi. Huollolle voi ilmoittaa myös siitä, jos vettä tulee hanoista turhan kovalla paineella.
Yhteiset pelisäännöt
Varmista, että kaikki työntekijät ovat tietoisia energiansäästötoimenpiteistä ja tietävät miten näiden kanssa tulisi toimia. Yhteistyöllä saadaan suuria muutoksia aikaan!
Jos haluat lisää energiansäästövinkkejä, kurkkaa Astetta alemmas -kampanjan sivut.
Täältä löydät myös vinkkejä energiansäästöön kotona.