LähiTapiolan rakennuttama logistiikkakeskus saavutti LEED Gold –ympäristösertifikaatin

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito pilotoi rakennuksella Green Building Council Finlandin hiilineutraalin rakennuksen ohjetta.

LähiTapiolan pääyhtiöiden omistama ja Tuusulaan elokuussa 2022 valmistunut logistiikkakeskus Koy Högberginhaaran Jatke II on saanut rakennusvaiheen aikaisen LEED Gold –ympäristösertifikaatin. Kyseessä on perinteinen logistiikkakohde, jonka LEED-sertifioinnissa saamat pisteet pohjautuvat pitkälti rakennuksen energiatehokkuuteen.

Rakennuksessa on käytössä energiatehokkaat led-lamput ja vettä säästävät vesikalusteet. Hyvä lämpöeristys, sisälämpötilan optimointi ja energiakulutuksen online-seurantajärjestelmä pitävät rakennuksen energiatarpeen vähäisenä. Rakennuksen katolla on myös 17 500 neliön aurinkovoimala, joka kattaa osaksi sen sähköntarvetta.

– Aurinkopaneelien hintojen ollessa laskussa ja sähkön hinnan noustessa aurinkovoimaloiden kannattavuusyhtälö on parantunut ja jos kattopinta-alaa on tarpeeksi, on myös aurinkovoimalan rakentaminen varteenotettava vaihtoehto, kuten tässä kohteessa, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon rakennuttajapäällikkö Harri Aho

Pilottikohde hiilineutraalin rakennuksen ohjeelle

Kohteen rakennuttajana toiminut LähiTapiola Kiinteistövarainhoito otti rakennuksella osaa Green Building Council Finlandin (FIGBC) hankkeessa, jossa kahdeksan eri kohdetta pääsivät testaamaan FIGBC:n työstämää hiilineutraalin rakennuksen ohjetta.

Kiinteistövarainhoito julkisti viime vuonna mukanaolonsa Net Zero Carbon Buildings –sitoumuksessa, jonka kautta yhtiö sitoutui olemaan hiilineutraali hallinnoimiensa kiinteistöjen energiankäytön ja rakentamisen osalta vuoteen 2030 mennessä. Näiden hiilineutraaliustavoitteisiin liittyen Kiinteistövarainhoito työsti viime vuonna myös tiekartan, jossa määritettiin konkreettiset askelmerkit sitoumuksen vaatimien tavoitteiden saavuttamiseksi kiinteistöjen energiankäytön osalta jo vuoteen 2025 mennessä ja rakentamisen osalta vuoteen 2030 mennessä.

– Yhtenä askelmerkkinä tiekartassamme on hankkeidemme rakentamisvaiheen hiilijalanjäljen laskenta, jollainen Högberginhaaran Jatkeeseen tehtiin osana FIGBC:n hanketta. Tästä lähtien jokaiseen LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon rakennushankkeeseen sekä merkittävimpiin peruskorjaushankkeisiin tullaan tekemään vastaava laskelma. Haluamme olla mukana vauhdittamassa kiinteistöalan vihreää siirtymää ja tiekarttamme avulla meillä on konkreettiset askeleet asian edistämiseksi, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkö Katariina Aarnio

Jaa artikkeli: