LähiTapiola osallistuu energiasäästötalkoisiin – kiinteistöissä varaudutaan talven sähköpulaan useilla toimilla
LähiTapiola-ryhmään kuuluva LähiTapiola Kiinteistövarainhoito tekee erityistoimia yli sadassa hallinnoimassaan kiinteistössä energian säästämiseksi sähkön kulutushuippujen aikana. Tavoitteena on yhdessä kiinteistöjen käyttäjien kanssa varautua mahdolliseen sähköpulaan.
Ensi talvena uhkaava sähköpula vaatii kaikilta suomalaisilta energiansäästötoimia. Näissä säästötalkoissa myös LähiTapiola-ryhmään kuuluva LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on mukana. Osana säästötalkoita sähköpulaan varaudutaan erityistoimilla yhtiön pitkäjänteisen energiatehokkuustyön lisänä. Suunnitelluilla erityistoimilla saadaan aikaan noin viiden prosentin energiasäästöt 140 kiinteistöä kattavassa ja 120 000 MWh energiaa vuodessa kuluttavassa kiinteistökannassa.
Tärkein keino sähkön huipputehoon varautumisessa on sähkönkulutuksen vähentäminen niin sanottujen kulutushuippujen aikana sähköjakelunkeskeytysten välttämiseksi. Kulutushuiput osuvat arkiaamuihin kello 8-10 sekä arki-iltapäiviin kello 16-18 välisille ajoille. Näihin aikoihin ajoittuvilla sähkönkulutuksen leikkauksilla on suurin vaikutusmahdollisuus sähköpulaan koko sähköjärjestelmän kannalta.
– Energiatehokkuustoimenpiteillä ei voida merkittävästi vaikuttaa sähkön huipputehon tarpeeseen vaan sen takia on varauduttava ja valmisteltava erityistoimia. Kartoitamme syksyn aikana kiinteistökohtaiset erityistoimet niin toimitila- kuin asuinkiinteistöjemme osalta sähkönkulutuksen vähentämiseksi niin, että huolehdimme edelleen kiinteistöjemme käyttäjien turvallisuudesta, terveydestä ja oleskelumukavuudesta, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkö Katariina Aarnio
Osana 10.10. alkavaa Motivan kansallista ”Astetta alemmas” –energiansäästökampanjaa LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on suunnitellut kiinteistökohtaisia erityistoimia kuten yleisten tilojen sisälämpötilan alentamista vaiheittain muutamilla asteilla. Lämpötilaa alennetaan vain siellä, missä se on mahdollista käyttö ja käyttäjäkokemus huomioiden. Lisäksi yleisten tilojen ja parkkihallien valaistusta vähennetään ja julkisivu- ja ulkovalaistuksen ajastusta lisätään kiinteistöjen käyttäjien turvallisuutta kuitenkaan vaarantamatta. Myös ilmanvaihdon käyttöaikoja optimoidaan ja tehoa pienennetään yleisissä tiloissa. Piha-alueiden talviaikainen sulanapitolämmitys säädetään minimitasolle. Mikäli sähköpula uhkaa, sähköautojen latausmahdollisuutta ja talosaunojen käyttöä saatetaan rajoittaa.
Tilojen käyttäjien toimet ovat tärkeässä roolissa sähköpulaan varautumisessa
Mahdollisessa sähkön tehopulassa kiinteistöjen käyttäjien vaikutusmahdollisuudet ovat merkittävät ja he voivatkin arjen valinnoillaan vähentää sähköntarvetta erityisesti kulutushuippujen aikana.
– Kiinteistötasoisilla toimilla voidaan varautua osaltaan kulutushuippuihin, mutta se ei yksinään riitä – myös kiinteistöjen käyttäjien tulee tarkastella omaa sähkönkäyttöään niin toimitiloissa kuin asunnoissakin. Energiansäästötalkoiden myötä voimme kaikki vähentää tarpeetonta kuluttamista ja osaltamme hillitä myös ilmastonmuutosta. Haluammekin kannustaa kiinteistöjemme käyttäjiä tarkastelemaan omaa toimintaansa jakamalla tietoa ja vinkkejä tehokkaampaan energiankäyttöön. Kun teemme kaikki yhdessä arjen pieniä sähkönkulutusta vähentäviä tekoja, vältämme sähköpulan aiheuttamat sähkökatkokset, jotka voivat näkyä kulutushuippujen aikana noin kahden tunnin mittaisilla sähkökatkoilla, Aarnio selventää.
Energiansäästötoimet ovat osa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon toiminnan ytimessä olevaa vastuullisuustyötä. Niiden avulla tuetaan yhtiön tavoitetta olla hiilineutraali kiinteistöjen energiakäytön sekä rakentamisen päästöjen osalta vuoteen 2030 mennessä. Toimenpiteet tukevat myös LähiTapiola-ryhmän hiilineutraalia ilmastotavoitetta.