LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon tavoitteellinen vastuullisuustyö konkretisoituu kiinteistöjen LEED-ympäristösertifikaattien kautta

Turun Hamburger Börs sai ensimmäisenä Suomessa rakennusvaiheen LEED Platinan aiempaa vaativammalla LEED–työkalulla. Tapiolan Kauppakeskus Ainoa saavutti puolestaan LEED Kullan rakennuksen alkuperäisen osan perusparannuksesta.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoito on tehnyt vastuullisuustyötä jo useamman vuosikymmenen ajan. Yhtiön visiota Suomen vastuullisimpana kiinteistövarainhoitajana tavoitellaan sitoutumalla niin kestävän kiinteistösijoittamisen periaatteisiin kuin käyttämällä vastuullisia toimintamalleja yhtiön hallinnoimien kiinteistöjen koko elinkaaren ajan.

– LEED-sertifioinnit toimivat hyvin konkreettisina todennuksina vastuullisista toimintamalleistamme kiinteistötasolla. Sertifiointityön kautta pääsemme syvemmälle kiinteistöjen vastuullisuuden tarkastelussa, mikä auttaa kiinteistöjen kehittämisessä muun muassa entistäkin energiatehokkaammiksi, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkö Katariina Aarnio kertoo.

Hamburger Börs -hotellikiinteistössä panostettiin erityisesti energiatehokkuuteen

Scandic avasi toimintansa historiallisessa hotellikiinteistössä vuoden 2021 marraskuussa rakennuksen uudelleenrakentamisen ja suojellun vanhan Börsin peruskorjauksen jälkeen. Korjaushankkeelle haettiin rakennusvaiheen LEED-sertifiointia, joka saavutettiin alkuvuodesta parhain mahdollisin luokitustasoin ja Suomessa ensimmäisenä LEED Platinana aiempaa vaativammalla työkaluversiolla (LEED v4 Core & Shell Platina).

– Hamburger Börsin saama sertifikaatti todentaa, että rakennus on suunniteltu ja rakennettu tiukkojen ympäristötavoitteiden mukaisesti. Rakentamisessa otettiin laajasti huomioon kestävän kehityksen periaatteet ja minimoitiin koko elinkaaren aikainen ympäristökuormitus. Panostimme erityisesti rakennuksen energiatehokkuuteen ja saavutimmekin täydet pisteet energialaskennasta, Aarnio kiteyttää.

Rakennus sai täydet pisteet myös sisätilojen materiaalien päästöistä, jotka ovat hyvin ympäristöystävälliset ja vähäpäästöiset, sekä työmaan kierrätysasteesta, kun hotellirakennuksen vanhat betonielementit kierrätettiin muun muassa teiden pohja-aineena. Kiinteistössä toteutettiin lisäksi muun muassa laaja aurinkopaneelijärjestelmä ja parkkihallista löytyy sähköautojen latauspaikkoja.

– Arvostamme, että meillä on yhteinen arvopohja kiinteistönomistaja LähiTapiolan kanssa. Scandic-hotelleilla on pitkät perinteet johtaa kokonaisvaltaista vastuullista hotellitoimintaa ympäristön, yksilön ja yhteisön hyväksi. Hotellille haetaan myös Joutsenmerkkiä, pohjoismaiden tiukinta ympäristösertifikaattia, kertoo Scandic Hotels Oy:n toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Kauppakeskus AINOA on nyt sertifioitu kokonaisuudessaan

Kolmivaiheisesti rakennetun Kauppakeskus AINOAn uudisosat valmistuivat vuonna 2017 ja 2019 saavuttaen kummatkin tuolloin rakennusvaiheen LEED Platinan LEED v3 -työkalulla. Nyt AINOA on sertifioitu kokonaisuudessaan, kun myös kauppakeskuksen alkuperäinen osa on saanut perusparannuksesta yhteydessä kultaisen LEED-sertifioinnin (LEED v4 Core & Shell Gold).

– AINOA on erinomainen esimerkki siitä, miten rakennuksen sijainnilla on merkitystä ympäristösertifikaatin saamisessa. Kauppakeskus sai parhaimmat pisteensä juurikin loistavasta sijainnistaan suhteessa monipuolisiin palveluihin ja sujuvaan julkiseen liikenteeseen. Myös kevyen liikenteen huomioiminen pyöräsäilytyksen muodossa vaikutti positiivisesti AINOAn pisteluokitukseen. Projektissa pisteitä tuli myös muun muassa säästettävistä rakenteista sekä vesitehokkuuden parantamisesta, Aarnio listaa.

AINOAssa panostetaan vahvasti vastuullisuuteen ja se on kauppakeskuksen toiminnan ytimessä monin eri tavoin.

– Olemme ylpeitä saamastamme tunnustuksesta, jota myös asiakkaamme arvostavat. Tämä sertifikaatti on meille konkreettinen osoitus pitkäjänteisestä ja tulevaisuuteen katsovasta työstä sekä siitä, että pienillä asioilla on kauppakeskuksessa suuri merkitys kestävän hyvinvointimme kannalta. Vastuullisuus on meille välittämistä kaikesta mitä ympäristössämme tapahtuu sekä arjen käytännön tekoja kuten vuokralaisia osallistavaa opastamista kierrätyksen parantamiseksi, liiketoiminnan tukemista, työyhteisöstä huolehtimista, mikä myös mahdollistaa vastuullisuustekoja kauppakeskuksen sisällä. Kuuntelemme ympäristöämme ja asiakkaitamme pyrkien kehittämään toimintaamme kestävään suuntaan muun muassa tarjoamalla laadukkaita kierrätyspalveluita arjen asioinnin tueksi. Tavoitteemme on asetettu korkealla ja kuljemme sinnikkäästi niitä kohti yhdessä vuokralaisasiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa, kertoo Kauppakeskus AINOAn kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen.

LEED (Leadership in Energy and Environment Design) on yhdysvaltalainen kiinteistöjen ympäristösertifiointijärjestelmä, joka perustuu riippumattoman, kolmannen osapuolen tekemään arviointiin tilojen, kiinteistön tai rakennushankkeen ympäristöominaisuuksista. Saadakseen kyseisen ympäristösertifioinnin kiinteistön tulee täyttää tietyt vaatimukset, jotka liittyvät muun muassa sen sijaintipaikan kestävyyteen sekä energian-, veden-, ja materiaalien kulutukseen kiinteistön koko elinkaaren aikana. 

Sertifiointeja myöntävä taho on nimeltään U.S. Green Building Council. Hamburger Börsin ja Kauppakeskus AINOAn projektien LEED-konsulttina toimi Raksystems Oy.

Jaa artikkeli: