Tulevaisuuden toimitilat lyhentävät arjen välimatkoja
Tulevaisuuden toimitiloilta odotetaan helpotusta arkeen. Jo nyt pidetään itsestäänselvyytenä, että työpaikan läheisyydestä löytyy ruokakauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Myös päiväkotien, koulujen ja harrastusmahdollisuuksien sijainnilla on entistä suurempi merkitys.
– Monipaikkaisuuden yleistyessä on tärkeää miettiä, mikä on optimaalinen tapa tehdä töitä ja elää arkea. Parhaimmillaan työpaikka voi helpottaa esimerkiksi perheellisten työntekijöiden arkirumbaa, pohtii LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon kiinteistöjohtaja Reetta Räsänen.
Koronapandemia on siirtänyt työtä koteihin ja kesämökeille. Kasvukeskuksiin ja mökkikuntiin on syntynyt erilaisia coworking-tiloja, jotka mahdollistavat joustavan työnteon usealla paikkakunnalla. Myös kunnat ovat lähteneet mukaan tähän trendiin.
Pandemian myötä otettu digiloikka on tuonut sekä helpotusta että haasteita työntekijöiden arkeen.
– Teamsit, Meetit ja Slackit ovat kaikki hyviä palveluita. Uskon, että tulevaisuudessa fyysisten tilojen rinnalle luodaan erilaisia virtuaalisia ympäristöjä. Nämä tulevat mahdollistamaan fyysisen yhdessäolon kaltaisen olotilan vaikka osallistujat olisivat eri puolilta maapalloa, Räsänen ennustaa.
Toimitilat muuttuvat tiloista palveluiksi
Tällä hetkellä yritykset pohtivat, miten töitä tehdään ja millaisia toimitiloja tarvitaan tulevaisuudessa. Koronapandemian aikana vuokralaisten epätietoisuuteen ja ahdinkoon on pitänyt vastata nopeasti.
– Vuokranantajien ja kiinteistösijoittajien pitää olla ajan hermolla ja valmiina tuomaan omaa ammattitaitoaan asiakkaiden avuksi. Asiakkaan aito ymmärtäminen ja kohtaaminen on todella tärkeää vaikeana aikana, Räsänen linjaa.
Epävarmassa maailmantilanteessa yritykset eivät ole halunneet sitoutua pitkiin vuokrasopimuksiin. Pandemia on myös muuttanut keskustelun tapaa.
– Enää ei vuokrata vain tiloja, vaan palveluita, joiden avulla yritys voi parhaalla mahdollisella tavalla hoitaa omaa liiketoimintaansa, Räsänen kertoo.
Etätöiden kasvusta huolimatta täysin toimitiloitta jää tuskin kukaan. Etenkin asiantuntijatyö vaatii vuorovaikutusta uusien innovaatioiden ja parhaiden toimintamallien löytämiseksi. Joustaminen on tärkeää, sillä monille etätyö sopii loistavasti.
– Henkilöstön hyvinvoinnilla on äärimmäisen suuri merkitys: parhaista osaajista kilpaillaan. Tärkeää onkin se, miten hyvistä tyypeistä pidetään kiinni. Etätöissä stressi ja yksinäisyys voi kasvaa liian suureksi, joten työntekijä on hyvä saada toimistolle ainakin silloin tällöin, Räsänen muistuttaa.