Oikeat toimitilat tukevat kasvua ja strategiaa

Toimitilojen strateginen rooli voi jäädä liiketoimintastrategian ulkopuolelle, koska toimitilojen roolia ei välttämättä osata nähdä niin kriittisenä työympäristön ja liiketoiminnan kasvun kannalta. Oikeanlainen tila voi paitsi tukea yrityksen tavoitteita myös toimia kilpailuetuna sekä työntekijöiden että asiakkaiden näkökulmasta pitkällä aikavälillä. Siksi oikeiden tilojen löytäminen ja työstäminen kuuluu kokonaisvaltaiseen liiketoiminnan strategiaan, kun mietitään, miten yritys toimii, kehittyy ja menestyy. Mutta miten liiketoimintastrategian ja tilastrategian voi yhdistää onnistuneesti ja mitä hyötyjä tästä konkreettisesti voi olla?

Toimitila

Tilastrategia osana liiketoiminnan kehitystä

Toimitilojen merkitys yrityksen strategiassa ulottuu paljon syvemmälle, kuin pelkkään fyysiseen tilaan. Tilat eivät ole vain paikkoja, joissa työskentely tapahtuu, vaan ne vaikuttavat myös liiketoiminnan tehokkuuteen, työhyvinvointiin ja yrityksen kykyyn sopeutua muutoksiin.

”Yrityksen, joka tavoittelee henkilöstömäärän kasvattamista, on kannattavaa sisällyttää tilastrategiaansa ajatus isommasta tilatarpeesta. Näin tilojen muutosprosessi tai uuden tilan etsintä helpottuu jo tarpeiden suunnitteluvaiheessa”, ohjeistaa LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vuokrauspäällikkö Heli Jalonen.

Työympäristösuunnittelija Susanna Hirvonen jatkaa: “Oikein suunnitellut tilat tarjoavat joustoa muutostilanteisiin, auttavat hallitsemaan kustannuksia ja parantavat työntekijäkokemusta.” Kun yritys kehittää strategiaansa, sen tulisi samalla varmistaa, että myös tilastrategia tukee tätä kehitystä.

Strategian ja työympäristön yhteensopivuus

Kun yrityksen tavoitteet ja tilaratkaisut ovat linjassa, saavutettavuus paranee ja työskentelyolosuhteet tukevat tehokkuutta sekä hyvinvointia. Erityisesti rekrytoinnissa ja henkilöstön sitouttamisessa tilaratkaisujen merkitys korostuu. Moderni työympäristö ei ole pelkkä työpöytien ja neuvotteluhuoneiden yhdistelmä – se on dynaaminen kokonaisuus, joka tukee eri tiimien ja työskentelytapojen tarpeita.

”Hyvin suunnitellut kohtaamis- ja vetäytymistilat mahdollistavat sujuvan yhteistyön ja tehokkaan keskittymisen. Kun työntekijät voivat valita itselleen sopivimman työskentelytilan, heidän hyvinvointinsa ja tuottavuutensa paranevat”, Hirvonen kuvailee.

Asiakkaiden tarpeet ja tilaratkaisujen räätälöinti

Monet yritykset eivät osaa suoraan määritellä, mitä toimitiloiltaan tarvitsevat. Siksi asiantuntijoiden on tärkeää esittää oikeita kysymyksiä ja kartoittaa tarpeet jo suunnittelun alkuvaiheessa. Kasvava yritys, joka tavoittelee uusia markkinoita, voi hyötyä merkittävästi strategisesti suunnitelluista toimitiloista.

Yrityksen toimiala, liiketoimintamalli ja henkilöstömäärä ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat tilaratkaisuihin. Myös tilojen joustavuus on avainasemassa – muokattavat vuokrasopimukset ja laajennusmahdollisuudet antavat yritykselle mahdollisuuden kasvaa hallitusti.

”Kun aloitamme tilasuunnittelun, tärkeintä on ymmärtää asiakkaan liiketoiminnan erityispiirteet ja tulevaisuuden tavoitteet. Kysymme tarkentavia kysymyksiä ja autamme asiakasta hahmottamaan, millaiset tilaratkaisut tukevat parhaiten heidän työntekoaan ja kasvuaan”, Jalonen kuvaa. “Voimme myös tehdä tilasovituksen, joka havainnollistaa paremmin tilan maksimikapasiteettia”, Hirvonen lisää.

Vastuullisuus toimitilastrategiassa

Vastuullisuus on yhä useamman yrityksen keskeinen tavoite, ja se näkyy myös toimitilavalinnoissa. ESG-näkökulmien (Environmental, Social, Governance) huomioiminen tukee yrityksen arvoja ja tuo mukanaan konkreettisia hyötyjä, kuten energiatehokkuutta sekä työntekijöiden hyvinvointia.

”Vastuullisuus näkyy tilasuunnittelussa esimerkiksi kestävissä materiaalivalinnoissa sekä työntekijöiden hyvinvointia tukevissa ratkaisuissa,” Hirvonen kertoo. “Kun nämä asiat nivoutuvat vielä yhteen yrityksen strategian kanssa, tiloista tulee pitkäjänteinen ja arvoja heijastava osa liiketoimintaa”, Jalonen päättää.

Näin varmistat, että tilat tukevat strategiaa

Toimitila voi siis olla strateginen voimavara, joka vaikuttaa yrityksen kasvuun, henkilöstön hyvinvointiin ja vastuullisuuteen. Seuraavilla vinkeillä voit varmistaa, että toimitilasi palvelevat yritystäsi parhaalla mahdollisella tavalla:

  1. Tunnista työskentelykulttuuri – tilojen tulisi heijastaa yrityksen arvoja ja työnteon tapoja.
  2. Ole ajoissa liikkeellä – tilojen suunnittelu ja mahdolliset muutostyöt vievät aikaa, joten kiireessä tehdyt päätökset voivat rajoittaa mahdollisuuksia.
  3. Huomioi sijainti ja brändi – toimitilat ovat osa yrityksen imagoa ja vaikuttavat siihen, miten asiakkaat ja sidosryhmät yrityksen näkevät.
  4. Pidä tilastrategia osana liiketoiminnan kehitystä – toimitilastrategia ei saisi olla erillinen osa yrityksen suunnittelua, vaan sen tulisi kulkea käsi kädessä muun strategisen kehityksen kanssa.

Jaa artikkeli: