Miten varainsiirtoverotuksen muutokset vaikuttavat asuntomarkkinaan? Näin asiantuntija vastaa

Vuodenvaihteessa voimaan astuva ensiasuntojen varainsiirtoverovapauden poistuminen on saanut ensiasunnon ostajat voimakkaasti liikkeelle. LähiTapiola Sijoituskiinteistöt -erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Antti Lahtinen kertoo, miten muutosten odotetaan vaikuttavan asuntomarkkinaan.

LähiTapiola Sijoituksiinteistöt - erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Antti Lehtonen.

Ensiasunnon ostajia on loppuvuodesta runsaasti liikkeellä

Vuosien ajan ensiasunnon ostajia on kannustettu asunnon ostamiseen varainsiirtoveron vapaudella. Hallitus on esittänyt tämän verovapauden poistettavaksi vuoden 2024 alussa, minkä tarkoituksena on rahoittaa osittain verokantojen alentamista. Tulevalla muutoksella on vaikutuksensa loppuvuoden asuntokauppaan.

– Verovapaus on voimassa vielä vuoden loppuun asti, joten loppuvuoden asuntokaupan odotetaan olevan vilkasta etenkin pienten asuntojen kohdalla. Pankit ja kiinteistövälittäjät ovat viestineet, että ensiasunnon ostajia on tällä hetkellä yli puolet normaalia enemmän liikkeellä asuntonäytöillä ja hakemassa asuntolainoja. Kysynnän kasvaminen tasapainottaa asuntomarkkinaa ja avaa nyt hyvän mahdollisuuden asuntojen omistajille myydä omistus- ja sijoitusasuntojaan, kertoo LähiTapiola Sijoituskiinteistöt -erikoissijoitusrahaston salkunhoitaja Antti Lahtinen.

Ensiasunnon ostajien aktiivisuus voi kääntyä laskuun alkuvuodesta muutoksen astuttua voimaan. Tilanteen odotetaan kuitenkin lopulta tasoittuvan, koska tarve asunnoille ei tule poistumaan.

– Asunnon ostaminen on pitkän aikavälin sijoitus, joten päätöksiä ei kannattaisi tehdä liian hätiköidysti. Jos sopivaa kohdetta ei ole juuri nyt tarjolla, kannattaa suosiolla odottaa ensi vuoteen. Niin suuresta edusta ei ole kyse, että sen takia kannattaisi tehdä harkitsemattomia päätöksiä, Lahtinen huomauttaa.

Varainsiirtovero on aiheuttanut kitkaa asuntokauppaan

Vuoden vaihteessa varainsiirtoverotusta tullaan keventämään, millä odotetaan olevan piristävä vaikutus kiinteistömarkkinaan. 

Varainsiirtoveroa on kritisoitu sen takia, että se luo kitkaa kiinteistökauppaan. Verotuksen laskiessa kitka vähenee ja kynnys esimerkiksi omistus- tai sijoitusasunnon ostamiseen madaltuu pienenevien transaktiokulujen myötä. Kun asunnon vaihtamisesta aiheutuu aiempaa vähemmän kuluja, muuttamisesta tulee edullisempaa. Tämän odotetaan hieman piristävän erityisesti asuntokauppaa, mutta toki samalla myös muutakin kiinteistökauppaa, Lahtinen kertoo.

Varainsiirtoverotuksen laskemisen lisäksi korkokehityksen tasaantumisella odotetaan olevan vaikutuksensa erityisesti asuntokauppaan. 

– Korkojen käännyttyä nousuun ihmisillä on ollut pelko siitä, kuinka korkealle nousu voi jatkua. Nyt keskuspankit ovat viestineet, ettei ohjauskorkoja nosteta nykyistä korkeammalle tasolle. Tämän seurauksena euribor on jo kääntynyt laskuun ja ensi vuoden puolella korkojen odotetaan laskevan lisää. Odotukset korkojen laskusta yhdistettynä varainsiirtoverotuksen kevenemiseen ja asuntojen hintojen alenemiseen tarjoaa hyvät mahdollisuudet asuntokaupan vilkastumiseen, Lahtinen toteaa.

Jaa artikkeli: