Kohti vähäpäästöisiä kiinteistöjä – sitoutumisemme ja vastuullisuustekomme

Kiinteistöt kuluttavat merkittävän osan energiasta ja ovat yksi suurimmista kaupunkien hiilidioksidipäästöjen lähteistä. Olemme sitoutuneet vähentämään kiinteistöjemme energiankulutuksen päästöjä vuoden 2025 aikana osana Net Zero Carbon Buildings -sitoumustamme. Tavoitteemme koskee ensisijaisesti kiinteistöjen scope 1 ja 2 päästöjä. Haluamme sitoumuksemme myötä varmistaa kiinteistöjemme energiatehokkuutta ja kilpailukykyä myös tulevaisuudessa.

Energiankäytön tehostaminen on ensisijaista

Olemme tehneet energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä jo pitkään, ja edelleen koemme, että ensisijaisesti energiatehokkuutta parantamalla vaikutamme päästöjen syntyyn.  Kiinteistöt kuluttavat paljon energiaa, ja sen optimointi on yksi tehokkaimmista keinoista pienentää hiilijalanjälkeä. “Vihreintä energiaa on se, jota ei kuluteta. Siksi kiinteistöjemme energiatehokkuuden parantaminen on ensisijainen toimenpiteemme – kun kulutus on optimoitu, voimme keskittyä siihen, että käytetty energia on mahdollisimman vähäpäästöistä”, LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vastuullisuuspäällikkönä työskentelevä Anniina Peltonen kertoo.

Näin parannamme kiinteistöjemme energiatehokkuutta:

  • Energiaselvitykset – kartoitamme säännöllisesti kiinteistökantamme energiatehokkuutta ja tunnistamme keinoja energiankulutuksen pienentämiseksi.
  • Uusien kiinteistöjen hankinta – energiatehokkuus on tärkeä kriteeri, koska se vaikuttaa kiinteistön elinkaarikustannuksiin ja pitkän aikavälin kestävyyteen. Kartoitamme kiinteistön energiatehokkuuden tarkasti ostovaiheessa, ja uusia kiinteistöjä rakennuttaessa teemme lähtökohtaisesti vaatimuksia paremmista energiatehokkaista kiinteistöistä. Selvittämällä kiinteistön tilaa ja ominaisuuksia varmistamme, että se kuluttaa vähemmän energiaa, vähentää päästöjä ja on taloudellisesti kestävä sijoituskohde pitkällä aikavälillä.
  • Lämmitysjärjestelmien ja ilmanvaihdon modernisointi – vanhojen taloteknisten järjestelmien uusiminen energiatehokkaammaksi elinkaaren lopussa vähentää energiankulutusta.. Esimerkiksi ilmanvaihdon optimoinnilla huolehdimme, että kiinteistöjemme sisäilma pysyy optimaalisena mahdollisimman pienellä energiankulutuksella.

Uusiutuvaa energiaa kiinteistöihin

Vaikka energiatehokkuus vähentää energiankulutusta, sitä ei voida poistaa kokonaan. Siksi on tärkeää, että jäljelle jäävä energia on mahdollisimman vähäpäästöistä. Tähän tähdäten olemme  siirtyneet käyttämään uusiutuvaa energiaa seuraavasti:

  • Kaikki kiinteistösähkö on ollut 100 % uusiutuvaa vuodesta 2020 lähtien.
  • Vuoden 2025 alusta kaikki hankkimamme kaukolämpö on alkuperätakuin varmennettua uusiutuvaa energiaa.
  • Tuotamme kohteella uusiutuvaa energiaa. Lisäämme esimerkiksi maalämpöä ja aurinkopaneeleita kiinteistöihimme, mikä vähentää energiankulutuksen päästöjä ja parantaa omavaraisuutta.

”Uusiutuvan energian, kuten aurinkopaneelien ja maalämmön, käyttö vähentää kiinteistön päästöjä ja riippuvuutta ulkopuolisista energialähteistä. Aurinkopaneelit tuottavat suoraan kiinteistön tarvitsemaa sähköä, mikä pienentää verkosta ostettavan sähkön määrää ja pienentää energiakustannuksia pitkällä aikavälillä”, Peltonen havainnollistaa. Ostamalla lopun kiinteistöjen kuluttaman energian uusiutuvilla energianlähteillä tuotettuna, voimme tehokkaasti pienentää kiinteistön päästöjä.

Varavoimakoneet ja kylmäaineet haasteena

Kaikkia päästöjä ei kuitenkaan voida täysin poistaa, vaikka energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö auttavat merkittävästi niiden vähentämisessä. Erityisesti varavoimakoneet ja kylmäaineet ovat haaste, sillä ne ovat välttämättömiä monissa kiinteistöissä, mutta aiheuttavat päästöjä. ”Esimerkiksi toimistokohteiden ja sairaaloiden varavoimalaitteita testataan vuosittain, mikä aiheuttaa päästöjä. Myös ilmanvaihtojärjestelmien kylmäaineista koituu päästöjä, joita on haasteellista vähentää kustannustehokkaasti. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi selvitämme vaihtoehtoja, kuten vähäpäästöisempiä kylmäaineita ja mahdollisuutta käyttää varavoimalaitteissa uusiutuvaa polttoainetta”, Peltonen kuvaa.

“Päästöjen minimoimiseksi hankimme ilmastoyksiköitä vapaaehtoisilta hiilimarkkinoilta jäännöspäästöjen verran. Ilmastoyksiköiden hankkimisen tavoitteena on kylmäaineiden ja varavoimaloiden päästöjä vastaava määrä päästövähennyksiä arvoketjumme ulkopuolisissa hankkeissa.  Vuonna 2024 nämä jäännöspäästöt muodostivat noin kaksi prosenttia kaikista energian päästöistämme”, Peltonen jatkaa.

Läpinäkyvyys ja jatkuva kehitys

Hiilipäästöjen vähennystavoitteen saavuttaminen edellyttää paitsi konkreettisia toimia myös läpinäkyvää raportointia. Tällä hetkellä pystymme kattamaan päästöraportoinnissa oman hankkimamme energian, mutta osassa kiinteistöistä vuokralaiset vastaavat omista energiasopimuksistaan. ”Haluamme lisätä läpinäkyvyyttä ja kehittää raportointiamme, jotta saamme kattavamman kuvan myös vuokralaisten energiankäytöstä ja heidän tuottamistaan scope 3 -päästöistä. Tämä auttaa meitä tekemään parempia päätöksiä ja tarjoamaan ratkaisuja, jotka tukevat koko kiinteistökannan kestävyyttä”, Peltonen kertoo.

Matka kohti vähäpäästöisiä kiinteistöjä on jatkuva prosessi, joka vaatii pitkäjänteistä ja tarmokasta kehitystyötä. “Sitoutumisemme hiilipäästöjen vähentämiseen on osa vastuullista kiinteistöliiketoimintaamme, ja sen ytimessä ovat energiatehokkuuden parantaminen,  uusiutuvan energian hyödyntäminen sekä läpinäkyvä raportointi. Konkreettisilla toimilla olemme mukana rakentamassa vähähiilistä kiinteistöliiketoimintaa”, Peltonen päättää.

 

Lue lisää LähiTapiolan kiinteistöliiketoiminnan kestävyystyöstä vuoden 2024 katsauksesta täältä.

Jaa artikkeli: