Uutiset ja tiedotteet

1.12.2017

Mikonkatu 13 – lähes 100-vuotias kiinteistövanhus, joka taipuu moneksi

Mikonkadun ja Kaisaniemenkadun kulmassa sijaitseva lähes 100-vuotias kiinteistövanhus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja suojeltu kiinteistökokonaisuus. Kiinteistö on yksi alueen tunnetuimmista maamerkeistä, jolla on vaiherikas tarina kerrottavanaan 1900-luvun alun asuintalosta modernia toimitilaa tarjoavaksi toimistokiinteistöksi.

Arkkitehti W.G. Palmqvistin suunnittelema kiinteistö valmistui kolmessa vaiheessa vuosien 1924–1931 aikana. Vuosina 1926–1953 tiloissa toimi Hotelli Karelia, joka oli yksi kiinteistön alkuperäisistä käyttäjistä ja joka majoitti muun muassa neuvostoliittolaista valvontakomissiota vuosina 1946–1952. Lucanderin suvun perheyrityksenä toimineen hotellin toiminta päättyi Agnes Lucanderin kuoltua vuonna 1953. 

Hotellitoiminnan loputtua kiinteistön asuntoja alettiin muuttaa toimitiloiksi ja hotellin tiloja vakuutusyhtiö Auran pääkonttoriksi. Kyseinen vakuutusyhtiö tunnetaan nykyisin nimellä LähiTapiola, joka on myös kiinteistön pääomistaja. 

Kiinteistö kaiken keskellä

Kiinteistön sijainti Helsingin päärautatieaseman läheisyydessä ja valtaväylien suulla oli erittäin vaarallinen talvi- ja jatkosodan aikaan. Kiinteistö selvisi kuitenkin hyvin vähäisillä vaurioilla Kaisaniemenkadun puoleisten ikkunoiden mennessä rikki Neuvostoliiton suorittaman suurpommituksen ensimmäisenä yönä 6.2.1944, jolloin rakennuksia tuhoutui tai vaurioitui yli 160 kappaletta.

Mikonkatu 13:n sijainti on edelleen erittäin keskeinen Helsingin keskustassa. Rakennus itsessään on yksi alueen tunnetuimmista ja sen välittömässä läheisyydessä on laaja palveluntarjonta. Kauppakeskus Kluuvin, Kämp Gallerian, World Trade Centerin ja Esplanadin ravintola- ja kahvilatarjonta on aivan nurkan takana unohtamatta kiven heiton päästä löytyvää Kauppatoria ja Mikonkatu 13:ssa sijaitsevaa laadukasta kahvilaa. 

Kesäkaudella Mikonkadulla houkuttelevat lisäksi vieri vieressä sijaitsevat terassit, joissa voi pysähtyä ihailemaan kaupungin vilskettä ja yöttömiä öitä työviikon jälkeen. Kiinteistö sijaitsee myös hyvin keskeisesti kulttuurin äärellä – Ateneum, Kansallisteatteri, Musiikkitalo sekä Senaatintorin nähtävyydet ovat aivan käden ulottuvilla. Kaupunkikulttuurista voi nauttia myös talvisin Rautatietorille rakentuvassa jääpuistossa kuuman kupposen ja musiikin äärellä.

Edelleen vetreä toimitilakiinteistö

Kiinteistön historiassa merkittävin ja kulttuurihistoriallisestikin merkittävä vahinko syntyi, kun kiinteistön yhdeksännen kerroksen torni paloi vuonna 1959 ja Adams Filmin filmivarasto sen mukana. Filmiyhtiön pääkonttorissa sijainnut nitraattifilmivarasto ylikuumeni pitkään jatkuneiden kesähelteiden seurauksena. Tilassa tapahtui lämpöräjähdys, jossa tuhoutui 13 suomalaista elokuvaa, joista ei tähän päivään mennessä ole löytynyt kokonaisia kopiota.

Tulipalossa tuhoutunut yhdeksäs kerros on jälleen rakennettu ja kiinteistöä on muutenkin uudistettu ja modernisoitu miltei kauttaaltaan vuosien saatossa säännöllisillä peruskorjauksilla ja talotekniikan ajanmukaistuksilla. Näin kiinteistövanhus on saanut ansaitsemaansa huolenpitoa ja pysynyt vetreänä toimitilakiinteistönä hyvinkin erilaisille yrityksille. 

Suurin muutoskokonaisuus tehtiin 80-luvulla, kun kellarin tilajakoa muutettiin, sen lattiaa laskettiin sekä perustukset ja paalutukset uusittiin. Laajempi talotekniikan perusparannus tehtiin 2000-luvun taitteessa ja jo vuonna 2006 kiinteistö liitettiin ympäristöystävälliseen kaukokylmään. 2015 saneerattiin julkisivut, uusittiin vesikatto sekä kunnostettiin sisäpiha.

Tänä vuonna kohteessa on vuorossa uusi kehitysaskel, kun kiinteistön energiakäyttöä tehostetaan yhteistyössä suurten kiinteistöjen modernisointiin erikoistuneen LeaseGreen Oy:n kanssa. Tarkoituksena on parantaa kiinteistön viihtyvyyttä entisestään kehittämällä sen talotekniikkaa ja olosuhteita. Yhteistyössä painotetaan kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmän, ilmanvaihdon ja lämpöolosuhteiden kehittämistä.

Helsingin keskustan helmi

Lähes 100-vuotisen historiansa aikana Mikonkatu 13 on kokenut monenmoista, mutta kiinteistö seisoo edelleen ylväästi paikoillaan Rautatietorin laidalla. Metroasema löytyy samasta korttelista ja bussit sekä raitiovaunut liikennöivät aivan pääovien edestä. Kehäradan avauduttua lentokentältäkin pääsee paikan päälle puolessa tunnissa. Pyöräilyväylät, jotka kulkevat niin Esplanadin, Mannerheimintien kuin Kaisaniemenpuistonkin kautta risteävät kaikki kätevästi kiinteistön edessä. 

Tämä Helsingin keskustan helmi tarjoaa moderneja ja muokattavissa olevia toimitiloja, joiden tilaratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan täsmällisesti käyttäjän toimintoja ja tarpeita vastaaviksi. Kiinteistön tilat toimivat niin avotilana kuin huonetoimistoina tai näitä yhdistävänä monitoimitilana. Talon runko mahdollistaa tiloissa suurempiakin muutoksia ja runsaan kerroskorkeuden ansiosta talotekniikan asennuksille jää tilaa ja tilat säilyvät ilmavan ja avaran tuntuisina. Perinteisestä pankkitoiminnasta tunnetun kiinteistön käyttäjäkunta koostuu nykyään pääosin erilaisista teknologia-alan yrityksistä.

Kiinteistön tiloihin muuttavalle yritykselle toteutetaan tämän tarpeiden ja toiveiden mukaiset huolettomat tilat, joissa tilojen käyttäjä voi keskittyä huoletta omaan liiketoimintaansa. Asiakasyrityksestä ja tämän tiloihin liittyvistä asioista pidetään varmasti yhtä hyvää huolta kuin tästä arvokkaasta kiinteistövanhuksesta, joka tarkalla huolenpidolla on edelleen vetreä ja taipuu moneksi.

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon logo

Vuonna 2007 perustettu LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy hallinnoi noin 3 miljardin euron kiinteistökantaa ja tarjoaa yrityksille toimitiloja 15 paikkakunnalla. LähiTapiola Kiinteistövarainhoito -konsernin muodostavat emoyhtiö LähiTapiola Kiinteistövarainhoito Oy ja kiinteistörahastoliiketoiminnan hallinnointiyhtiöt. Yhtiön omistavat yhtä suurin osuuksin LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö ja LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö.

Lue lisää ›
Näytä lisää uutisia