Uutiset ja tiedotteet

17.12.2020

Hyvinvointikaupan arvot toteutuvat aina toimitiloista työntekijäkokemukseen

Ruohonjuuren tarina alkaa vuodesta 1982 pienestä mökistä, tarkemmin entisestä radanvartijan mökistä Helsingin keskustasta. Siinä toimi aikoinaan ensimmäinen Ruohonjuuri-myymälä, ekokauppa joka myi uusiopaperia, ekologisia pesuaineita sekä luomuruokaa. Siitä asti yritys on ollut arvovetoinen hyvinvointikauppa vastuullisella kärjellä. Nykyisin Ruohonjuuri on tuttu näky kaupunkien katukuvassa: myymälöitä on 16 kappaletta ympäri Suomen ja verkkokauppa toimii Suomen lisäksi Ruotsissa.

Ruohonjuuren pitkäaikainen toimitusjohtaja Arto Ranta-aho kertoo yrityksen olevan hyvän elämän kauppa – ostoskoriin ladataan tuotteiden lisäksi arvoja ja filosofiaa. Toiminta pyörii reilun pelin hengessä, ketään ei kilpailuteta hengiltä vaan yhteistyötä tehdään kaikkien sidosryhmien kanssa tiiviisti. Ruohonjuuri oppii paitsi sidosryhmiltään myös asiakkailtaan. Heiltä saadaan jatkuvaa ja välitöntä palautetta, johon voidaan ja halutaan reagoida nopeasti.

Asiakkaiden ja sidosryhmien lisäksi Ruohonjuuri panostaa tottakai myös työntekijöihinsä. 7,5 vuotta yrityksen eri tehtävissä työskennellyt henkilöstökoordinaattori Reetta Mandelin kiittelee Ruohonjuuren tarjoamia mahdollisuuksia kouluttautua ja suuntautua itseä kiinnostaville urapoluille. “Meillä on paljon moniosaajia: eri alojen taiteilijoita, äänisuunnittelija, uskontotieteilijä, kosmetologi, musiikkialan osaajia. Lähestymistapa työhön on moderni, mutta pysyvyys sen sijaan ei ole nykyaikaisimmasta päästä – täällä viihdytään töissä todella pitkään!”

Tilaesimerkki | LähiTapiola | Toimitila-artikkeli
Olohuoneen vihreä matto on kuin pehmeää, upottavaa sammalta ja sohvapöydältä löytyy yhteinen neulontaprojekti.

Aikaisemmin Helsingin Kampin myymälän yläkerrassa sijaitsevalla Ruohonjuuren toimistolla havahduttiin lisätilan tarpeeseen. Noin kymmenen toimistotilan tutkailun jälkeen keväällä 2016 yritys päätyi LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon tarjoamiin tiloihin Helsingin Autotaloon aivan Kampin kauppakeskuksen kupeeseen. Sijainti on keskeinen ja erinomaisten kulkuyhteyksien varrella, mikä mahdollistaa sekä helpon kulkemisen toimistolle, että matalalla kynnyksellä vierailun lähialueen Ruohonjuuri-myymälöihin.

Ruohonjuuren hallinnon henkilöstö oli alusta asti mukana muutossa – tiloja käytiin katsomassa isolla porukalla ja toimiston suunnittelussa otettiin huomioon jokaisen mielipiteet. “Muuton aikaan sisustusarkkitehdiksi opiskeleva Marika Haromo tuli muutaman mutkan kautta prosessiin mukaan ja hän suunnitteli lopputyönään meille uudet toimistotilat. Työn alkuvaiheessa Haromo haastatteli Ruohonjuuren henkilöstöä ja näistä haastatteluista kävi nopeasti ilmi, että avokonttoria ei haluta. Halusimme täällä taata ihmisille työskentelyrauhan ja mahdollisuuden päästä flow-tilaan.” Ranta-aho kertoo. LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon puolelta on tilaprosessissa mukana aina joukko asiantuntijoita – Ruohonjuuren toimitilojen suunnittelutiimiin osallistui esimerkiksi LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon kumppaniyrityksen arkkitehti, joka mietti mm. rakenteisiin, äänimaailmaan ja ilmanvaihtoasioihin ratkaisuja yhdessä projektipäällikön kanssa. 

Työskentelyrauhan lisäksi uusiin toimistotiloihin haluttiin myös luontaisia kohtaamispaikkoja. Ruohonjuuren toimisto onkin muuntautuva monitoimitila, jossa jokaisella työntekijällä ei ole omaa työhuonetta, mutta omat kiinteät työpisteet ja työkavereita kohdataan yhteisten työhuoneiden lisäksi olohuoneen sohvilla sekä keittiössä. Kiinteiden työpisteiden lisäksi henkilöstöltä saatiin uuden toimiston kriteereiksi suihkutilat ja keittiön fasiliteetit, jotka mahdollistavat kokkaamisen lounastauoilla. Huonekaluja tehtiin itse ja uusia kalusteita valittiin Ruohonjuuren arvojen mukaisesti – kallista designia ei esimerkiksi haluttu, vaikka aiemmasta kierrätyskeskusdesignista siirryttiinkin ergonomisiin huonekaluihin ja tarkkaan mietittyihin tiloihin.

Tilaesimerkki1 | LähiTapiola | Toimitila-artikkeli
Helsingin Kaivopuiston tuhoon tuomitusta jalavasta tehtiin aikanaan jakkaroita Ruohonjuuren myymälöihin, nyt niitä löytyy myös toimistolta!

Nostalgiset elementit muistuttavat yrityksen juurista

LähiTapiola Kiinteistövarainhoidon vuokrauspäällikkö Karoliina Turppo muistaa Ruohonjuuren toimiston muutostöiden sujuneen varsin mallikkaasti ja yhteinen sävel löytyi neuvottelujen jälkeen nopeasti. LähiTapiola Kiinteistövarainhoito tarjosi tilaa varten tietynlaista pakettia, josta lähdettiin muokkaamaan Ruohonjuuren tarpeiden mukaista kokonaisuutta. “Henkilökuntaan haluttiin selvästi satsata ja päätöksissä on pysytty vielä vuosien jälkeenkin, joten toimivia ratkaisuja on selvästi tehty!” Turppo kertaa.

Autotalon toimisto oli aluksi pelkkää betonia ja sitä haluttiin säilyttää myös lopputuloksessa. Ruohonjuuren luonnonmukaista tunnelmaa tuotiin tilaan materiaali- ja värivalinnoilla. Vaneria on paljon, matot ovat ilmaa puhdistavia ja lasiseinät takaavat valon kierron tiloissa. Valaistukseen on kiinnitetty erityistä huomiota, tila on todella kirkas mutta valo ei häikäise eikä häiritse muillakaan tavoin. Tilassa on Ranta-ahon mukaan feng-shuita – istumapaikat ovat mietittyjä, valo tulee juuri oikeista suunnista, tila on toimiva sekä kaunis. 

Toimistolla halutaan myös tarjota keinoja rentoutumiseen. Olohuoneen katosta roikkuu jumpparenkaat ja niiden alla lepää hierontatuoli. Jumppapalloja on tarjolla työistuimeksi taikka jumppatuokioon ja olohuoneesta löytyy piikkimatto, kutimet sekä takka, joka oli etenkin toimiston alkuaikoina kovassa afterwork-käytössä. WC-tiloihin on panostettu nostalgisista lähtökohdista. Ruohonjuuren ensimmäinen myymälä, pieni radanvartijanmökki, on ikuistettu koko seinän kokoiseksi printiksi ja sen juurelta löytyy alkuperäisen rakennuksen tiiliharkkoja.

Eteinen | LähiTapiola | Toimitila-artikkeli
Toimiston WC-tiloissa voi tutustua Ruohonjuuren historiaan.

Työkulttuuri kehittyi tilamuutoksen kautta 

Uusien toimistotilojen myötä myös työkulttuuri ja työskentelyn tavat ovat muuttuneet. Vuorovaikutus työntekijöiden välillä on lisääntynyt ja sisäisten sähköpostien lähettäminen on loppunut. Uudet tilat mahdollistavat myös eri tavalla vaikkapa workshoppien järjestämisen. Tavarantoimittajat ja muut sidosryhmät käyvät uudella toimistolla neuvotteluissa, enää tapaamiset eivät vaadi kahviloihin menoa. Kevään 2020 aikana tilaan tuotiin lisärakenteena neuvottelukoppi, jossa saa pitää rauhassa videoneuvotteluja ja soittaa tärkeät puhelut.

“Työkulttuurin kehittäminen ja kirkastaminen ovat meillä vahvasti läsnä ihan jokapäiväisessä tekemisessä. Uusien tilojen myötä kulttuuri otti harppauksen eteenpäin erityisesti työrauhan osalta mutta myös arkea juhlistetaan ihan eri tavalla! Työntekijöiden omia saavutuksia, myös työn ulkopuolisia, kilistellään matalalla kynnyksellä.” kertoo Mandelin. Uusia tilojakin juhlittiin ennen valmistumista nyyttärihengessä paikan päällä ja ovatpa työntekijät järjestäneet myös omia juhliaan toimistolla. Keittiön kaksi tiskikonetta ja jääkaappia mahdollistavat isommankin cateringin järjestämisen ja lisäksi tilan saa entistä avarammaksi avaamalla suuren neuvotteluhuoneen lasiseinät.

Työntekijäkokemuksesta puhutaan yrityksissä tänä päivänä paljon. Tekijät, jotka vaikuttavat työntekijäkokemukseen, nousevat hyvin pitkälti työtiloista. “Entisessä maailmassa toimitusjohtajat päättivät lähestulkoon yksin miten vaikkapa uudet toimitilat rakentuvat, mutta nykyään päätöstentekijät tunnistavat henkilöstön tarpeet sekä niiden huomioimisesta koituvat edut. Henkilöstöstä kilpailu voi olla toimialasta riippuen myös kovaa, joten työntekijöiden osallistamisella voi muutosprosessissa olla odottamattoman suuria vaikutuksia. Joka tapauksessa osallistaminen tulisi tehdä hallitusti.” Karoliina Turppo muistuttaa.

Keittiö | LähiTapiola | Toimitila-artikkeli
Keittiöön on valittu kestäviä materiaaleja ja ruoanlaittoon kannustetaan – uuni, liesi, leivänpaahdin ja tehosekoitin mahdollistavat vaihtoehtoja eineslounaille.

Tämän vuoden poikkeusolot on otettu Ruohonjuurella vastaan rennosti. Etätyöskentely sujuu orgaanisesti. Keväällä henkilöstölle tehtiin kysely toivotuista työtavoista ja koronaan liittyvät säännöt ja rajoitukset loivat itse itsensä. Etätekemistä ei raportoida eikä kytätä vaan luottamus yltää joka suuntaan. Kerran viikossa pidetään talon kokous, jossa käydään ajankohtaiset asiat läpi. Rennompaan yhteydenpitoon järjestetään myös viikoittain etäkahvit, jossa voidaan puhua muutakin kuin työjuttuja ihan luvan kanssa. Mainittakoon myös se, että koronasta on Ruohonjuurella selvitty hyvin – myynti on kasvanut 6 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Verkkokauppaa on vahvistettu ja töitä on paiskittu paljon. Myymälöissä on erityisesti panostettu rauhallisuuteen ja kiireettömyyteen pandemian aikana, ja siitä on saatu kiitosta.

Lue lisää ›
Näytä lisää uutisia